Ružmarin je drevna biljka s velikim blagodatima za organizam

Ružmarin spada u grmolike biljke te potječe iz mediteranskih krajeva. Danas se uzgaja po cijeloj Europi i Americi. Njegovo ime znači „morska rosa“, što nam govori da je za njegov rast dovoljan morski povjetarac prenosi vlagu. Bio je vrlo omiljena biljka u povijesti, prvenstveno zbog svog simbolizma. Još od davnina grčki su bogovi cijenili ružmarin kao začin i lijek. Bio je posvećen Afroditi, koja je bila božica ljubavi i ljepote. Stari ljudi vjerovali su da konzumiranje ove biljke poboljšava pamćenje. Upravo zato su ju grčki studenti stavljaju na glavu kad su pisali ispite. Koristio se za vjenčanja, sprovode, ukrašavanje krovova crkvi te za svečane dvorane.

Cvjetovi ružmarina i izdanci u cvatu koriste se već stoljećima. Najrašireniju upotrebu kod ove biljke imaju listovi koji se skupljaju tijekom ljetnih mjeseci, a potom se suše. Kvaliteta ružmarinovog ulja ovisi o destilaciji listova te o položaju. Utvrđeno je da ovo ulje podiže energiju i stimulira i suzbija prekomjerno znojenje. Odlično djeluje na želudac te pridonosi liječenju glavobolje. Našao je svoju upotrebu i u losionima za kosu, i to ne samo zbog ugodnog mirisa, neko zbog stimuliranja korijena i prevencija preuranjene ćelavosti. Ružmarin ima svoj blagotvorni učinak kod reuma. Ako ste bolesnik želuca i crijeva, preporučio bih vam 3 kapi ulja na kocki šećera ili žličici vode. Aromaterapija ružmarinovim uljem povećava koncentraciju, pamćenje i učinkovito spušta nivo stresa.

Ružmarinovo vino dobije se otkidanjem mladica zelenog ružmarina te prelijevanje istih bijelim vinom. Nakon nekoliko dana ocijedi se smjesa i spremna je za konzumiranje. Ružmarinovo vino blagotvorno djeluje na stimulaciju mozga i živčanog sustava, cirkulaciju, rad bubrega te je odličan lijek za glavobolju. Ružmarinov čaj dobar je za liječenje glavobolja, grčeva u želucu, prehlade i živčane bolesti. Ako pak patite od depresije, pomoći će vam inhalacija pare čaja od ružmarina.

Najnoviji članci

Jabuka ima pozitivne učinke na cijelo tijelo. Konzumiranjem jabuka na dnevnoj bazi činite dobro vašem organizmu i osiguravate priljev ključnih nutrijenata.
Zelena magma je dodatak prehrani koji će vas potpuno preporoditi. Odličan je za dobivanje energije te može djelovati kao stimulans.