Lubenica je vrlo zdravo i slatko voće

Lubenica je savršena za ljetno osvježenje u vrućim danima. Odlično gasi žeđ zato jer se pretežno sastoji od vode. Velika većina ljudi misli da je lubenica voće, a ona je zapravo povrće, baš poput bundeve. Kora im je gusta i zelena te može bit pjegava ili prugasta. Može se pronaći u trgovinama kroz cijelu godinu, ali najbolje ju je jesti tijekom ljeta jer tada ima najviše hranjivih sastojaka. Slovi kao odličan izvor vitamina C, A, kalija i magnezija te je niskokalorična, tj. ima samo 30 kcal na 100 g.

Uz to što je ukusna, lubenica je vrlo zdrava. Ima protuupalno djelovanje te je bogata antioksidansima koja se brine za slobodne radikale. Potiče rad bubrega pa je stoga odličan diuretik. Utječe na povećanje stvaranja urina što je dobro zbog izbacivanja štetnih tvari iz organizma putem mokraće. Sadrži kemikaliju koja utječe na libido, te je kao takva savršena za osobe sa slabim libidom. Bogat je izvor vitamina A, C i B6 koji su vrlo važni za zdravlje srca. Bogata je kalijem i magnezijem koji reguliraju krvni tlak. Njezine koštice su bogat izvor minerala kao što su magnezij, fosfor, kalij i drugi.

Jeste li ikad napravili čišćenje organizma lubenicom? Započnite i završite dan s čašom probiotičkog jogurta, a ostali dio dana se jede samo lubenica. Možete pojesti koliko god lubenica možete taj dan. Preporuča se da idući dan započnete voćem, a neko vrijeme nakon toga pojesti neko kuhano povrće ili juhu. Takvo čišćenje tijela ne predstavlja nikakav teret za organizam te ga možete napraviti dva puta u mjesecu.

Za osobe koje imaju problema s bubrežnim kamencem, preporuča se čaj od sjemenki lubenice. On će stimulirati rad bubrega. Zbog svog niskog kalorijskog sadržaja, konzumiranje lubenice pomaže pri mršavljenju i dobivanju željene težine.

Najnoviji članci

Jabuka ima pozitivne učinke na cijelo tijelo. Konzumiranjem jabuka na dnevnoj bazi činite dobro vašem organizmu i osiguravate priljev ključnih nutrijenata.
Zelena magma je dodatak prehrani koji će vas potpuno preporoditi. Odličan je za dobivanje energije te može djelovati kao stimulans.