Uz sirove namirnice ostanite zauvijek zdravi

Ako niste navikli kupovati sirove namirnice, to vam može postati odlično iskustvo. Postoji toliko voća, povrća, mahunarka, žitarica, orašastih plodova te nećete znati otkud početi. Pokušajte zamisliti svaki odlazak u trgovinu namirnicama kao kulinarski doživljaj. Za početak ću vam dati nekoliko savjeta.

Kao prvo, ponesite sa sobom svoju platnenu torbu za kupovanje. Platnene torbe za kupovanje danas su u modi i nudi vam se velik izbor. Možete stvar učiniti zabavnijom kupujući torbu koja je u vašoj omiljenoj boji ili koja će vas reklamirati. Nemojte biti uzrujani ako nemate platnenu torbu te niste spremni kupiti je. Prošvrljajte malo po kući i potražite nešto što će poslužiti za istu svrhu. Možete čak upotrijebiti i staru papirnu vrećicu za sirove namirnice. Ako donesete vašu vlastitu torbu, uštedjet ćete nešto novaca jer ju nećete morati kupovati u dućanu.

Držite se glavnog dijela trgovine s namirnicama jer se upravo tamo nalazi svježe voće i povrće. Izbjegavajte dijelove trgovine gdje se nalazi obrađena hrana.

Unaprijed planirajte vaše jelovnike. Napravite popis namirnica koje ćete trebati kako bi mogli pripremiti zamišljene obroke. Budući da ćete kupovati svježu hranu koja nema dugi rok trajanja, ovo će spriječiti stvaranje otpada. Kupujte samo hranu koju planirate jesti u narednih nekoliko dana.

Kupujte sirove namirnice na tržnicama kad god je to moguće. Upoznavanje sa farmerima i uzgajivačima pomoći će vam da saznate više o onome što jedete i na koji način je uzgojeno.

Kupujte manje kvarljivu hranu kao što su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i sušeno voće, i to u većim količinama. Izaći će vas jeftinije. Kada kupujete u većim količinama, kupite ono što ćete upotrijebiti u sljedećih mjesec ili dva. Orašasti plodovi i sjemenke trebaju se čuvati u hladnjaku zato jer visok udio masti koje sadržavaju čini ih podložnima užeglosti.

Najvažnije je da se lijepo zabavite. Pokušajte si zadati zadatak da svaki tjedan probate jedno novo voće ili povrće. To će dodati raznolikosti u vašu prehranu te vam čak i povećati kulinarsku kreativnost.

Najnoviji članci

Jabuka ima pozitivne učinke na cijelo tijelo. Konzumiranjem jabuka na dnevnoj bazi činite dobro vašem organizmu i osiguravate priljev ključnih nutrijenata.
Zelena magma je dodatak prehrani koji će vas potpuno preporoditi. Odličan je za dobivanje energije te može djelovati kao stimulans.