Čaj i njegove ogromne blagodati za vaš organizam

Prema legendi, kineski je car Shen Nung prilikom odmaranja od lova zakuhao vodu iz potoka. U lonac u kojem je kuhao vodu, slučajno mu je upalo nekoliko listića drveta sličnog magnoliji, kojeg danas nazivamo čaj. U Japan je prvi čaj donio jedan budistički svećenik koji je otkrio da ima blagotvoran učinak na duh i tijelo pa je zbog tih svojstava omiljen među tamošnjim redovnicima. U Europu je vjerojatno stigao u 13-14. stoljeću preko arapskih trgovaca. Od ove biljke dobivaju se tri osnovne vrste čaja, a to su zeleni čaj, oolong čaj i crni čaj. Ovakvo drvo sadi se u čajnim vrtovima različitih nadmorskih visina. Crni čaj zahtijeva potpunu fermentaciju biljke, a za zeleni čaj se listovi izlažu samo pari, te se osuše. Oolong ili wulong čaj ima neka svojstva crnog i zelenog čaja i po kategoriji spada negdje između njih.

Od davnina se zeleni čaj koristio kako bi se ublažila bolest i krvarenje desni. Bio je i vrlo učinkovit kod upale grla, detoksikacije organizma, podočnjaka, glavobolje i slično. Zeleni čaj postao je sastojak brojnih proizvoda kozmetičkih kompanija. Ekstrakt zelenog čaja doprinosi oksidaciji masti te se u tom pogledu smatra vrlo bitnim faktorom za borbu protiv prekomjerne težine. Zabilježeni su pozitivni učinci crnog čaja na smanjivanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka te poboljšanje funkcioniranja krvnih žila. Njegovi antioksidansi i flavonoidi djeluju na krvne žile tako da ih rastežu radi boljeg protoka krvi. Može poslužiti i kao lijek kod problema sa stolicom.

Kofein u čaju znatno se razlikuje od onog u kavi zato jer on nema negativnog utjecaja na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari. Kofein iz čaja ima duplo duže djelovanje od kofeina iz kave. To su dovoljni razlozi da se ostavite kave i prebacite na zeleni čaj.

Najnoviji članci

Jabuka ima pozitivne učinke na cijelo tijelo. Konzumiranjem jabuka na dnevnoj bazi činite dobro vašem organizmu i osiguravate priljev ključnih nutrijenata.
Zelena magma je dodatak prehrani koji će vas potpuno preporoditi. Odličan je za dobivanje energije te može djelovati kao stimulans.