Brusnica i njezine blagodati na organizam

Brusnica je grmolika biljka koja ima crvene trpke plodove, a podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. Tamo su je domoroci koristili kao hranu, lijek i za potrebe religije. Ima posebno svojstva radi koji spada u jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu.

Brusnica je obogaćena mnogim nutrijentima kao što su vlakna, antocijani, proantocijanidini, beta-karoten, vitamin C, kalij, kalcij, magnezij i drugi mikronutrijenti. Brusnica ima samo 15 kalorija na 100 grama, a energetska vrijednost suhih šljiva na 100 grama je 60 kalorija.

Brusnica još može pomoći i kod bakterijskih i gljivičnih infekcija, čira na želucu, bolesti zuba i zubnog mesa, oslabljenog imuniteta, dijabetesa, bolesti oka, kao prevencija kod kardiovaskularnih bolesti, kao prevencija karcinoma dojke, želuca i debelog crijeva.

U Sjevernoj Americi brusnica se stoljećima koristila za liječenje bolesti urinarnog trakta. Moderna istraživanja utvrdila su značajnost brusnice u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija. Brusnica ima jedan sastojak koji sprečava prianjanje bakterije E. coli na stijenke mjehura te njezino razmnožavanje. Za potrebe prevencije dovoljne su dvije čaše nezaslađenog soka brusnice svaki dan. Čaj od listova također se koristi kod problema urinarnog trakta. Kod liječenja upale mjehura treba se koristiti ili samo lužnati ili samo kiseli preparat. Plodovi brusnice su kiseli dok je lišće lužnato.

Brusnica posjeduje snažno antibakterijsko djelovanje te je zbog toga vrlo učinkovita za liječenje infekcija. Dokazano je da ako se brusnica dodaje u sredstvo za ispiranje usta, pojava karijesa se značajno svede na manju mjeru. Sadrži antioksidans koji sprečava srčane bolesti, prijevremeno starenje te nekoliko vrsta raka. Blagotvorno djeluje na starenje te probleme poput gubitka koncentracije i pamćenja.

Najnoviji članci

Jabuka ima pozitivne učinke na cijelo tijelo. Konzumiranjem jabuka na dnevnoj bazi činite dobro vašem organizmu i osiguravate priljev ključnih nutrijenata.
Zelena magma je dodatak prehrani koji će vas potpuno preporoditi. Odličan je za dobivanje energije te može djelovati kao stimulans.